02.08.2019

kurban bayramı

Sözlükte “yaklaşmak, Allah’a yakınlık sağlamaya vesile olan şey” anlamına gelen kurban, dini bir terim olarak, “ibadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce boğazlamak ya da bu şekilde boğazlanan hayvan” demektir. Arapçada bu şekilde kesilen hayvana udhiyye denilir.
 
                Kurban gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan mali bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah’ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Mü’minler her kurban kesiminde Hz. İbrahim ile oğlu Hz. İsmail’in Cenab-ı Hakk’ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hatırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır.
 
                Kurban; toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle et satın alma imkanı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Zengine malını Allah’ın rızası, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir, onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah’a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.
 
                “Rabbin için namaz kıl, kurban kes” (el-kevser 108/2) ve “Kim imkanı olduğu halde kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın” (İbn Mace, Edahi, 2) gibi ifadelerle bu gereklilik vurgulanmıştır.
 
                Kurban kesme amelinin bir ibadet olduğu asla unutulmamalı ve bu şuurla hareket edilmelidir. Kesilecek hayvanlara asla eziyet etmemeli, canını Allah için feda eden bu hayvanlara uygun şekilde davranılmalıdır.
 
                Kesim sonrası çevre temizliğine dikkat edilmeli, nahoş görüntülerin oluşmasına fırsat verilmemelidir.
 
                Dostlukların kurulduğu, kardeşliğin pekiştirildiği, yardımlaşmanın zirve yaptığı bu bayramlar; dargınlıkların ve küskünlüklerin geride bırakıldığı günler olmalıdır. Bugün İslam coğrafyasının en fazla bu değerlere ihtiyacı vardır.
 
                Büyüklerin ziyaret edildiği, küçüklerin sevindirildiği, öksüz ve yetimlerin gözetildiği günler olmalıdır.
 
                Diyanet İşleri Başkanlığımızın vekaletle kurban kesim organizasyonu sebebiyle yurt içi kurban kesim fiyatı 890.00 TL ve yurt dışı kurban kesim fiyatı 725.00 TL olarak belirlenmiştir. Halkımız gerek müftülüğe gelerek, gerekse kendisi bankaya giderek veya internet aracılığıyla bağışta bulunabilir.
 
              İlçemizde yapımı devam etmekte olan  Ashab-ı kehf  külliye ve camisi yararına büyük baş hayvan derisi  bağışı kabul edilecektir. Halkımızın bu konuda duyarlı davranmasını  bekliyoruz.
 
                Bu Kurban Bayramı’nın tüm İslam alemine ve insanlığa hayırlar getirmesini Cenab-ı Hak’tan diler herkesin bayramını kutlarım.
 
                    Afşin İlçe Müftüsü